woensdag 23 november 20u00
Cultuurhuis Merelbeke - Theaterzaal

Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke
België

€7.00
Basisprijs
€1.40
UiTPAS regio Gent met kansentarief
Film

Flee

Jonas Poher Rasmussen

Het tragische verhaal van een Afghaanse vluchteling

Als uitmuntende animatiedocumentaire is vluchtverhaal Flee een pleidooi voor het genre. Want wat als er geen beelden zijn en de geïnterviewde anoniem wil blijven? Animatie maakt het persoonlijke universeel en zo van het nadeel een voordeel.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razend spannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning.

Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

Het waargebeurde verhaal van Amin (pseudoniem) behoort toe aan Jonas Poher Rasmussens vriend, maar het duurde jaren en veel vertrouwen voordat de Deense documaker het te horen kreeg. Door een aangrijpende mix van archiefbeelden en animaties vertelt Rasmussen nu diens onderdrukte oorlogsverleden: het in de jaren '80 ontvluchten van oorlogsgebied om nu openlijk als homo te kunnen leven. Niet gek dat Flee beschouwd wordt als de volgende Waltz with Bashir, Ari Folmans film die oorlogstrauma’s in animatie vangt.

animatie / 2021 / Denemarken / Jonas Poher Rasmussen / driedubbele Oscarnominatie: beste internationale film, beste animatiefilm en beste documentaire / Anima: Anima competitie- en publieksprijs / 89 min.

Kortfilms KASK in het voorprogramma

In het voorprogramma tonen we zeven animatiekortfilms van (ex-)studenten aan het KASK

  • Being with the other - Özge Akarsu  (3‘47)
  • Emine - Özge Akarsu (11’58)
  • As you are - Anna Saeed (2’03)
  • Gul - Anna Saeed (6’40)
  • Trio Pletenitsa - Anna Saeed (2’15)
  • Afgaanse vrouwen lopen groot gevaar - KASK studenten (3’23) 
  • A Dog named Sheep - Giedre Boots (5’30)
Koop hier je tickets