Ateliers woord

Vertel- en theaterworkshops voor jongeren en volwassenen

In de Ateliers Woord klimmen we op scène. Met waargebeurde verhalen of net verzonnen teksten -  al spelend, bewegend, improviserend of vertellend.

Jouw Carnavalsrelaas: verteltraject

Carnaval: een traditie die springlevend is in Merelbeke! Cultuurhuis Merelbeke zet carnaval in 2022 graag extra in de kijker door op zoek te gaan naar de verhalen achter, in en over carnaval in Merelbeke. En daarvoor zoeken we jou! 

Samen met een verhalencoach van verhalencollectief Relaas en je medevertellers ga je in 3 avonden op zoek naar je eigen carnavalsverhaal. Je leert er een boeiend relaas van te maken dat je op de vertelavond of in podcastvorm brengt. Ook als je geen spraakwaterval bent of nog niet precies weet wat je wil vertellen, ben je dus welkom!

 • 3 woensdagavonden workshop: 2, 9 en 16 februari 2022, telkens van 19.30 tot 22 uur. Vertelavond op woensdag 23 februari om 20 uur.
  Schrijf je in>

© Helena Verheye

Theaterdriedaagse Larf! (12 tot 14 jaar)

Sinds de herfstvakantie werkt Larf! aan een nieuwe voorstelling rond de perfecte mens. Via een voortraject in verschillende culturele centra gaan we op zoek naar wat of wie die perfecte mens is.

In november gingen we al langs in het Leietheater in Deinze en CC Nova in Wetteren. In de krokusvakantie zijn er nog 2 voortrajecten in Merelbeke en Sint-Lievens-Houtem.

Tijdens deze driedaagse in de krokusvakantie in Cultuurhuis Merelbeke schrijf, bricoleer, onderzoek en speel je tot de vonken ervan af vliegen. Iedereen krijgt de kans om zijn stem te vinden, hoe luid of stil die ook is. Eindigen doen we met een klein toonmoment.

Wie zin heeft, stapt in de zomer mee in een uitgebreider traject en speelt mee in een heuse voorstellingsreeks in cultuurhuizen in de regio. Dan brengen we alle groepen samen en werken we via gebalde repetitiemomenten richting première in september. Een kleine tournée langs de betrokken theaterhuizen is gegarandeerd!

Deze driedaagse kadert in een regionale samenwerking tussen GC De Kluize (Oosterzele), Cultuurhuis Merelbeke, CC Nova (Wetteren), CC Het Leietheater (Deinze), CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem) en CC Zoetegem (Zottegem).

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

 • maandag 28 februari, dinsdag 1 en woensdag 2 maart van 10 tot 16 uur
  Schrijf je in>

© Tom De Witte

Inclusief theateratelier BRUUT voor iedereen vanaf 12 jaar

BRUUT is het inclusief theateratelier van huisgezelschap Het Scheldeoffensief en Cultuurhuis Merelbeke waarbij mensen met en zonder beperking in groep acteren. Samen met theatermakers Frank Dierens en Jitse Huysmans ga je op zoek naar wat spelen voor jou kan zijn. Theaterervaring of techniek is niet vereist, wel veel goesting om theater te maken in een inclusieve context!

Ook in Oosterzele (GC De Kluize) en Sint-Lievens-Houtem (CC De Fabriek) biedt Het Scheldeoffensief inclusieve theaterateliers aan in het kader van het theaterproject Brut à l'Air.

BRUUT

Vertelworkshop Kamishibai (16+)

In deze workshop neemt Inge Umans je mee naar de oorsprong van Kamishibai, ofwel: Japans verteltheater. Ze geeft aan de hand van verschillende verhalen tips en tricks om zelf aan de slag te gaan. Een praktische workshop waarin je zelf je eigen stem ontdekt in het vertellen! Er wordt o.m. met verhalen uit Benin, een West-Afrikaans land waarmee Merelbeke een partnerschap heeft via de gemeente Toucountouna.

(c) foto: Christophe Simoen

Kamishibai

Theateratelier voor (jong)volwassenen met een beperking (16+)

Het Scheldeoffensief is het huisgezelschap van Cultuurhuis Merelbeke. Het wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking in de ruime omgeving rond Gent opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. Wil je vertellen, fantaseren, dansen en acteren, grijp dan je kans! Je mag je verwachten aan een actieve onderdompeling in verschillende theaterstijlen, in een professionele en rolstoeltoegankelijke setting. Het atelier wordt begeleid door professionele theaterdocenten. Bij elk atelier is ook ene sociale coach aanwezig voor extra ondersteuning van de spelers.

 • wekelijks, elke dinsdag vanaf 14 september van 9.30 tot 16 uur (niet tijdens schoolvakanties)
 • € 175 | € 35 (UiTPAS regio Gent met kansentarief)
 • Info & inschrijven: per mail via an@​het​sche​ldeo​ffen​sief.​be
 • Cultuurhuis Merelbeke i.s.m. Het Scheldeoffensief
 • Docenten: Laura Vroom en Sari Veroustraete

Praktische info

Inschrijven kan online vanaf 28 juni om 14 uur. Hulp nodig bij het online inschrijven? Contacteer ons op 09 210 35 80.

Betalingsvoorwaarden

 • De betaling moet voor de start van de reeks voldaan zijn. Hebben we je betaling dan niet ontvangen, dan kun je geen les volgen.
 • Het is niet mogelijk om proeflessen te volgen. We kunnen je bij inhoudelijke vragen wel in contact brengen met de docent.
 • Inschrijven eens de reeks al gestart is kan alleen in uitzonderlijke gevallen. De deelnameprijs wordt in dat geval niet aangepast.

Annulatievoorwaarden

 • Tot 14 dagen voor de start van de activiteit kan de deelnemer zijn deelname aan de activiteit kosteloos annuleren en wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.
 • Nadien gelden deze bepalingen:
  • Vanaf 14 dagen voor de start van de activiteit kan er enkel geannuleerd worden door de deelnemer in geval van ziekte of ongeval, indien er een doktersattest kan voorgelegd worden. In dat geval wordt een administratiekost van 10 euro aangerekend.
  • Na de start van de activiteit kan er enkel geannuleerd worden door de deelnemer in geval van ziekte of ongeval, indien er een doktersattest kan voorgelegd worden. In dat geval wordt het inschrijvingsgeld van de overblijvende lessen pro rata terugbetaald, mits afhouding van een administratiekost van 10 euro.

Indien de activiteit door Cultuurhuis Merelbeke zelf wordt afgelast, dan wordt de deelnameprijs integraal terugbetaald.

Leslocaties

De reeksen gaan door Cultuurhuis Merelbeke, behalve de Vertelworkshop Kamishibai - die gaat door in Bibliotheek Merelbeke.

Corona

Alle data en activiteiten vermeld op deze pagina zijn onder voorbehoud van aanpassingen of maatregelen rond het coronavirus. Wij doen er alles aan om de activiteiten in veilige omstandigheden te kunnen laten doorgaan. Mochten wij ons toch genoodzaakt zien om de activiteiten onder een andere vorm te laten doorgaan of te annuleren, brengen wij je daarvan op de hoogte en bieden wij je de mogelijkheid om je inschrijvingsbijdrage terug te vragen.

Inlichtingen

ateliers@cultuurhuis.merelbeke.be