gebouw

In februari 2021 opent Cultuurhuis Merelbeke. Omwille van de coronacrisis zal dat niet op de gehoopte feestelijke manier kunnen. Het bestuur, de medewerkers van het Cultuurhuis Merelbeke en met hen alle Merelbekenaars, keken er nochtans al lang naar uit. Maar uitstel is geen afstel: we gaan met de programmering van start zodra dat kan en mag; en plannen een openingsfeest op 18 en 19 september 2021.

Een stukje geschiedenis

GC ’t Groenendal, waar we tot voor kort terecht konden, was een gezellige stek middenin het groen van Kwenenbos, waar menig toeschouwer en cultuurparticipant zich thuis voelde. Met het vorderen van de tijd merkten we echter dat de infrastructuur van het gebouw niet voldeed aan de technische vereisten van gezelschappen en rijpte het idee om naar een grotere plek te verhuizen, midden in het centrum.

Ontwerpers

Er werd een oproep uitgeschreven om een nieuw gebouw te ontwerpen. Het nieuwe cultuurgebouw moest een plek zijn met een podium voor gereputeerde gezelschappen, maar evengoed een plek waar lokale verenigingen en makers zich thuis voelen.

AnD architecten, de broers David en Aldo De Beule, wonnen de wedstrijd. Zij ontwierpen een gebouw met een opmerkelijke doch harmonieuze vorm, waarin het lijnenspel opvalt. Op 3 februari 2018 werd de start van de werken feestelijk ingeleid.

Het gebouw is atypisch en onderscheidt zich niet alleen door zijn opvallende vormgeving maar ook door zijn bijzonder materiaalgebruik. Een gedurfde en eigenzinnige uitstraling die zich deels afzet tegen maar ook integreert in de omgeving. Het is een gebouw met karakter: een niet alledaags gebouw waarover gesproken zal worden.

Locatie

Cultuurhuis Merelbeke bevindt zich pal in het centrum van Merelbeke. Gelegen naast de gemeentelijke diensten van het lokaal bestuur en de bibliotheek en in de nabijheid van de drukke Hundelgemsesteenweg, bevind je je toch in een oase van rust te midden van de drukte en bedrijvigheid. Rondom het Cultuurhuis Merelbeke bevindt zich een evenementenweide of kan je rustig even verpozen op het terras van het Cultuurcafé.

Duurzaamheid

Zowel bij het bouwen van het Cultuurhuis Merelbeke zelf als bij de aanleg van de omgeving, is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Het Cultuurhuis Merelbeke is uitgerust met 63 zonnepanelen, waarvoor een samenwerking met een burgercoöperatie is opgezet. Het maximale vermogen van de panelen ligt op zo’n 19.800 kWh per jaar. Daarnaast is er ook een groendak van 950m², waarvan 200m² werd ingezaaid met bloemen en planten om insecten en bijen aan te trekken.

Accommodatie

De theaterzaal heeft een tribune met 324 zitjes en ruimte voor mensen in een rolstoel. Voor deze tribune bevindt zich een grote zaallift, handig om rekwisieten uit de kelder te kunnen aanvoeren. Dit liftplateau biedt ook plaats aan 66 toeschouwers; wat het geheel van de publiekscapaciteit op 390 toeschouwers brengt. Wanneer het telescopisch gedeelte van de tribune ingeschoven wordt, biedt de vlakke zaal ruimte voor 720 personen. De scène van de theaterzaal is 10m x 10m. De vrije hoogte is 9,85m.

De akoestiek wordt geregeld door 32 vaste en 32 mobiele panelen. De mobiele panelen bestaan telkens uit drie trommels met een reflecterende, een resonerende en een absorberende zijde. Naargelang de aard van de voorstelling verschillen ook de akoestische vereisten. De panelen zorgen ervoor dat elke voorstelling optimaal beleefd kan worden en zijn (vooralsnog) een unicum in Vlaanderen!

Naast de theaterzaal beschikt het Cultuurhuis Merelbeke over een ruime en gezellige foyer met informatiebalie. Van daaruit is er rechtstreekse toegang naar de exporuimte.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee kleinere ruimtes waar cursussen en ateliers hun plek vinden. Er is ook een studio aanwezig met een basis licht- en geluidsinstallatie, waar gerepeteerd kan worden of lezingen of concerten voor een beperkt publiek plaatsvinden. De kantoren van het team Cultuurhuis Merelbeke bevinden zich ook op de eerste verdieping.

Naamgeving, logo en huisstijl

In januari 2019 werd, na een bevraging bij de inwoners van Merelbeke, de naam Cultuurhuis Merelbeke bekend gemaakt. Voor de ontwikkeling van het logo van Cultuurhuis Merelbeke baseerden de ontwerpers van Zwerm zich op het grondplan van het gebouw. Het lijnenspel dat opvalt in het gebouw werd inhoudelijk doorgetrokken en verwerkt in het logo. De kruising van lijnen in het ontwerp refereert naar het samenkomen van mensen en reflecteert zich in het logo. Net zoals in het logo van de gemeente Merelbeke worden ook hier bruggen gebouwd en verbindingen gelegd.

De hoofdkleuren van de huisstijl zijn roestbruin en mosgroen. Het roestbruin verwijst naar het cortenstaal van de buitenkant van het gebouw, het mosgroen op zijn beurt naar de groene omgeving waarin het Cultuurhuis Merelbeke zich bevindt. De secundaire kleuren verwijzen naar elementen aan de binnenkant van het gebouw.