Cultuurhuis Merelbeke

De expo's zijn gratis te bezoeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur en op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Doven zien - Portretten van gebarentaligen

22 april - 18 juni 2023

Gebarentaal is de opvallendste manier waarmee doven zich onderscheiden van horenden. Vlaamse gebarentaal is een zelfstandige, volwaardige taal, met een eigen woordenschat en grammatica. Zestien portretten van gebarentaligen van Merelbeeks fotograaf Benny De Grove brengen, samen met heel wat kenmerkende voorwerpen die verwijzen naar dovencultuur en dovengeschiedenis, deze bijzondere taal onder de aandacht.

  Doven zien

  Extra

  Wil je als groep of in klasverband van 8 tot max. 25 personen (of max. 15 personen indien dove groep) de expo bezoeken onder leiding van een dove gids? Contacteer dovenzien@doof.vlaanderen

  Cultuurhuis Merelbeke | Benny De Grove | Doof Vlaanderen | Erfgoedhuis Zusters van Liefde | Erfgoed Merelbeke

  Horizonten: een tweeluik - Irmine Remue
  Een dubbelexpo in Cultuurhuis Merelbeke en Pastorie Munte

  Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Cultuurhuis Merelbeke een zomerexpo in Pastorie Munte. Dit jaar wordt een bijzondere editie want reeds 10 jaar bloeit ook het toerisme in de Pastorie Munte, reden om dit samen te vieren en de bezoekers extra te verwennen!

  De Merelbeekse kunstenaar Irmine Remue koestert een grote liefde voor eigen streek die ze omzet in prachtige prenten getekend met inkt, pen en penseel of in etsvorm. Een selectie van deze werken krijg je deze zomer te zien.

  • In Horizonten I, van 24 juni tot en met 9 juli, Cultuurhuis Merelbeke, verbeeldt Remue de fragiliteit van de mens tegenover het leven en de hem omringende wereld. Een kreet om empathie en mededogen.
  • In Horizonten II, van 1 juli tot en met 10 september, Pastorie Munte, brengt Remue een visuele ode aan de dynamische bestendigheid van het landschap en de natuur. Een verlangen naar schoonheid en hoop.

  Extra's

  • i.s.m. Toerisme Merelbeke verschijnt de wandelroute 'Hoe het licht wandelt', kunstwandelroute Irmine Remue – wandelen doorheen Bottelare en Munte. Vanaf 2 juli gratis te verkrijgen in het toeristisch infopunt in de Pastorie Munte
  • i.s.m. Toerisme Merelbeke kan je je inschrijven voor een wandeling o.l.v. een gids met atelierbezoek Irmine Remue:
   zaterdag 19 augustus om 14 uur en zondag 20 augustus om 14 uur
  • Irmine Remue stelt haar boek Irmine Remue - Het landschap, met een selectie sprekende tekeningen en etsen uit dertig jaar landschapstekenkunst voor
  • Ontmoeting met Irmine Remue in Pastorie Munte: zondagen 9 en 23 juli, 6 en 27 augustus, 10 september, telkens vanaf 14 uur (gratis)
  • Tekenen en plein air met Irmine Remue: vrijdag 17 augustus om 14 uur

  Martin Uvijn - Ars Poetica et Amor

  9 september - 8 oktober

  Binnentreden in de wereld van deze Merelbeekse kunstenaar is een ware ontdekkingsreis. Uvijn vermengt ambachtelijke schilderkunst met de zoektocht naar waarheid en liefde.

  Martin Uvijn

  Marc Leyman - Onvoltooid Verbeeld

  14 oktober - 19 november

  De beeldhouwwerken van Marc Leyman zijn bezielde entiteiten, waar menselijke aanwezigheid verstrengeld wordt met verborgenheid.

  gie Knaeps - 40 jaar Rockfotografie (1970-2010)

  25 november - 10 december

  Honderden muzikanten uit binnen- en buitenland passeerden op festivals voor de lens van gie Knaeps. Zijn foto’s verschenen in o.a. Humo – Rock ’n Rollgids, Twintig jaar Torhout/Werchter, Pukkelpop 25, Een eeuw popmuziek, Belga Cult.

  Extra

  • Tijdens de weekenden is gie Knaeps zelf aanwezig

   

  gie Knaeps

  Bart Lodewijks - Merelbeekse tekeningen

  11 - 28 januari 2024

  Sinds 2001 werkt beeldend kunstenaar Bart Lodewijks aan grootschalige, lineaire krijttekeningen in openbare en private ruimtes. Hij tekent met krijt op muren, huizen, kerken, ziekenhuizen en wegen in steden en dorpen, en schrijft over het proces en de mensen die hij ontmoet tijdens het tekenen.

  Extra

  Bart Lodewijks

  Niko en Lut Van Stichel – Vandebos - Trouble in Paradise

  10 februari - 24 maart 2024

  Naast sculpturen tonen deze veelzijdige kunstenaars werken in heel diverse materialen, alsook licht- en geluidskunst, tekeningen, prints, tapijten en assemblages. Een onderdompeling in een fantasierijke florale wereld met weerhaakjes. De Lauwer-Rouw-Krans in de Florawijk is van de hand
  van Niko en Lut.

  Linde Hermans - Stenenstelsel

  20 april - 26 mei 2024

  Linde Hermans is de laureaat van de kunstopdracht Cultuurhuis Merelbeke. Met het werk Stenenstelsel maakt ze de verbinding tussen het Cultuurhuis en het omliggende park. In haar werk vestigt ze de aandacht op de interactie tussen natuur en cultuur en de relatie van de mens hierin.