Tour de Théâtres

In afwachting van de Tour de France en de heropening van de theaters organiseert het Gentse theatergezelschap Compagnie Cecilia vanaf 15 april een Tour de Théâtres! Een idyllische fietstocht langs vijf podia in en rond het Gentse die kreunen onder het gemis van hun publiek. De fietslus van 70 kilometer – een stevige tijdrit – slingert langs fietsknooppunten van De Expeditie in Gent over CC Nova in Wetteren richting CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem en GC De Kluize in Oosterzele om via Cultuurhuis Merelbeke weer te landen in De Expeditie. Hou je ’t liever wat korter? Uiteraard kan je op eender welk punt in- en uitstappen, in de richting die je zelf verkiest. 

Op elk van die vijf plekken kun je op adem komen en een stukje cultuur meepikken. Van mini-expo’s over tafelgesprekken tot animatiekunstwerkjes: de cultuurhuizen zijn er om je culturele honger te stillen. In de buitenlucht, en volstrekt coronaproof. Zo kunnen we weer wat meer cultuur beleven zoals het hoort: samen!

Download hier de route in pdf

Hieronder vind je een promofilmpje van deze en andere fiets-theatrale activiteiten die Cie Cecilia op poten zette.

Tour de Théâtres
Het Scheldeoffensief

Halte Cultuurhuis Merelbeke

Cultuurhuis Merelbeke is gloednieuw. Nog geen schrammetje op de theaterstoelen, geen spots die aan herstelling toe zijn, geen doorgezeten bureaustoelen. Alles ruikt nog naar nieuw en vers. Maar vooral ook naar heel veel zin om onze deuren open te zetten, om volk binnen te laten, mensen te laten delen in ons enthousiasme. Zo lang dat nog niet kan, laten we het publiek graag virtueel een inkijk nemen in ons fijne huis.

In het filmpje dat we opnamen voor de fietsroute ‘Tour de Théâtres’ zien jullie een beperkte delegatie van Het Scheldeoffensief aan het werk. Het Scheldeoffensief  is een professioneel theatergezelschap dat goesting en talent voor theater bij (jong)volwassenen met een beperking wil opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. In hun wekelijks atelier laten ze hun deelnemers proeven van theater en dagen ze hen uit om hun grenzen te verleggen en verschillende stijlen te leren kennen. De ateliers worden begeleid door diverse professionele theaterdocenten.
Op projectmatige basis zetten ze inclusieve creatieprocessen op met een professionele artistieke omkadering. Ze werken telkens samen met diverse cultuur- en zorgpartners. Die trajecten monden uit in een voorstelling die ze spelen voor een breed publiek.

Het Scheldeoffensief werd in 2017 opgericht door theatermaker Frank Dierens en pedagoog An Van den Bergh. Het gezelschap creëerde het locatieproject ‘De Storm’ in de Scheldevallei, daarna volgden Wintersprookje en Waramis, dat in coronatijden herwerkt werd naar een coronaproof versie Waramis 2.0.

Sinds 2020 is Het Scheldeoffensief huisgezelschap van Cultuurhuis Merelbeke.